Welsh Corgi Cardigan

Deze corgi is afkomstig uit de streek Cardiganshire in Wales. Corgi`s zijn gefokt voor het drijven van vee, voornamelijk koeien. Ze dwingen respect af bij de koeien door hen in de hakken en de neus te bijten, dit is het zogenaamde “heelen”. De Cardigans en de Pembrokes worden als twee verschillende rassen gezien.

Ras

Een laagbenige stevige herdershond die stoer en beweeglijk is en een groot uithoudingsvermogen bezit. Het silhouet is lang in verhouding tot de hoogte en eindigt in een vossenstaart, die in het verlengde van het lichaam is aangezet. Levendige (alerte) uitdrukking.
Kort of middellang, van een harde structuur. Bestand tegen alle weersomstandigheden, met een goede ondervacht. Bij voorkeur recht. Elke kleur is toegestaan, met of zonder witte aftekeningen, doch het wit mag niet overheersen.
De schofthoogte van de Welsh Corgi Cardigan ligt rond de 30 cm. Het gewicht varieert van 15 kg tot 20 kg.

Karakter

De Cardigan is levendig en actief maar ook waaks. Hij is intelligent en leert graag. Is hij aan het werk tussen de koeien is hij gehard en moedig. Een Cardigan heeft normale beweging nodig en is daarna in huis vrij rustig. Hij heeft veel uithoudingsvermogen en is trouw aan zijn gezin. De Cardigan heeft een apart gevoel voor humor. Is de Cardigan eenmaal volwassen dan is hij geschikt voor veel onderdelen in de hondensport zoals Gedrag en Gehoorzaamheid, behendigheid en speuren. Als reuen de gelegenheid wordt gegeven om de “baas” in huis te worden dan zullen ze dit niet laten. Een vriendelijke, maar consequente opvoeding is aanbevolen.

FCI informatie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers
Sectie 1
FCI nummer 38